Medya Ve Sosyal Medya Nedir?
İnternet çağında olmamızdan dolayı neredeyse her insan medya kullanmaktadır. Medya ses, görüntü ya da yazı ile hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Medya yazılı, sözlü, görsel ya da işitsel iletişim araçlarına verilen isimdir. Medya kanalları olarak televizyon, dergi, radyo örnek olarak gösterilebilir. Medya haber alma ve haber verme ihtiyaçlarından dolayı ortaya çıkmıştır. Medya insanlar İçin çok önemlidir. Örneğin sadece bilgi aktarmakla kalmayıp insanların düşüncelerini etkilemekte ve toplumsal hareketlerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz. Medyanın toplum üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- Toplumun yönlendirilmesini sağlar; bilgi akışı sağlanarak kitlesel hareketler yönetilebilir.
- Duygu ve düşünce paylaşımı sağlar; farklı kültür ve düşüncedeki kişilerin etkileşim içinde olmasını sağlar.
- Bilgiye ulaşım sağlar; insanların kaliteli ve doğru bilgiye ulaşması İçin kolaylık sağlar.
Medya bunların yanında gelenek ve kültürün yeni nesillere aktarılmasını sağlar. Ancak olumsuz tarafları da bulunmaktadır. Kültürümüze uygun olmayan görseller toplumda yozlaşmaya sebep olmaktadır. Medya çeşitleri de teknolojinin gelişmesiyle çeşitlilik göstermektedir. Medya çeşitlerine örnek olarak; sosyal, dijital ve ana akım medya örnek olarak gösterilebilir.
Sosyal Medya Nedir?
Televizyon, radyo gibi oluşturulan içeriğin tek yönlü olarak insanlara ulaştırılması geleneksel medya olarak isimlendirilir. Günümüzde ise internetin ortaya çıkması ile iletişim kanalları artmıştır. Artık insanlar içerik oluşturabilmekte ve karşıdaki kişiye ulaştırabilmektedir. Geleneksel medyadan farklı olarak da insanlar bu içeriklere yorum yapabilmekte ya da başka kişilere ulaştırabilmektedir. Web 2.0’ın ortaya çıkması ile ortaya çıkan bu medya türüne sosyal medya denilmektedir. Sosyal medyanın karşılıklı iletişim sağlamasının yanında içerik oluşturma kolaylığı da bulunmaktadır. Geleneksel medyada olduğu gibi büyük sermayeye ihtiyaç duyulmamaktadır. İnsanlar artık evde, kafede parkta içerik oluşturmakta ve diğer insanlarla paylaşabilmektedir. Bu iletişim kolaylığı işletmeler için de çok önemlidir. İşletmeler artık çok pahalı olan geleneksel medya kanallarında reklam vermektense sosyal iletişim kanallarında hesap oluşturmakta ve az bir maliyetle reklamlarını yapmaktadır. Bu reklamların başka bir kolaylığı da ulaşılmak istenen kitlenin seçilebilmesidir. Örneğin; yapılan reklam 18-25 yaş arasındaki gruba yönelik yapılabilir ve sadece o yaş grubundaki kişilerin takip ettiği sayfalarda paylaşılabilmesi. Yapılan bu reklamlar geleneksel medyaya göre çok daha fazla insana ulaşabilmektedir. Sosyal iletişim kanallarına Facebook, İnstagram, Twitter, Tiktok gösterilebilir.
Sosyal Medya Ve Geleneksel Medya Arasındaki Farklar Nelerdir?
Günümüzde çok açık biçimde geleneksel medya ile sosyal iletişim kanalları arasında farklar bulunmaktadır. Ancak bu farklardan en önemlisi geleneksel medyanın tek taraflı olmasıdır. Sosyal iletişim kanalları ise karşılıklı olup herkesin bilgiye istediği zaman ulaşması geleneksel medyaya göre özgürlük sağlamaktadır.